Üniversitemiz Gazi Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen “Doğan Cüceloğlu Anısına” adlı etkinlik çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazife Burcu Takıl’ın yaptığı panelde konuşmacı olarak, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Et ve Süt Kurumu Başmüfettişi Mustafa Sami Cüceloğlu ve Sosyolog-Yazar Polat Doğru yer aldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Bugün bu saatlerde merhum Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu hocamızı dinleyecektik ama takdiriilahi tecelli etti ve aramızdan ayrıldı. Bu nedenle biz de programımızı anma programına dönüştürerek Doğan hocamızı iyi tanıyan kişileri davet edip, bu vesile ile hocamızı rahmetle yâd etmek istedik” dedi.
Doğan Cüceloğlu’nun 6 ay önce bir kalp krizi geçirdiğini dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, “Doktorları ona sakin bir yaşam sürmesi gerektiğini söyledi fakat o sakin bir yaşam yerine dolu dolu bir hayat yaşamayı tercih etti” diye konuştu.
Doğan Cüceloğlu’nun birçok eserini okuduğunun altını çizen Rektörümüz Yıldız, konuşmasını şöyle noktaladı: “Doğan Cüceloğlu, verimli ve üretken 82 yıllık bir ömrü geride bıraktı. Hocamızın baki eserleri bize rehber olmaya devam edecek. Doğan Cüceloğlu hayatta altı ilkeye dikkat etmemiz gerektiğini belirtiyordu. Bu altı ilkeyi ofislerimizde görülebilecek bir yere asmalı ve ara ara muhakeme etmeliyiz. Bu vesile ile bu programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”
Rektörümüzden sonra söz alan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Erdoğan ise, Doğan Cüceloğlu’nun çok programlı bir insan olduğunu söyledi. Doğan Cüceloğlu’nun görevi başında bu dünyadan göçtüğünü ifade eden Erdoğan, “Şahsen ben Doğan Hocayı bir aydınlanma şehidi olarak da anmak gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Prof. Dr. İrfan Erdoğan, konuşmasını şöyle noktaladı: “Ömrünün son 20 yılında insanlığı aydınlatmak için kendisini görevlendirdi ve Doğan Hoca bu açıdan bir kitaptı. Doğan Hoca daha yazacak çok kitapları olduğunu da söylerdi. Doğan Hocanın bitirmeyip yarım bıraktığı bir eseri yok. Annesi, Doğan Cüceloğlu’nun kahramanıydı. Annesi gibi babası da çok kıymetli biriydi. Doğan hoca bir konuşmacıydı. Binlerce konferansında milyonlarca insana hitap etti. Doğan Hoca aynı zamanda çok iyi bir dinleyiciydi.”
Et ve Süt Kurumu Başmüfettişi ve Doğan Cüceloğlu’nun yeğeni Mustafa Sami Cüceloğlu, “Amcam Türk insanının gönlüne dokundu. İnsanımız da ona çok güzel bir şekilde hürmet etti” dedi. Doğan Cüceloğlu’nun yaklaşık 20’nin üzerinde eseri bulunduğu bilgisini veren Mustafa Sami Cüceloğlu, konuşmasını şöyle noktaladı: “Amcamın eserlerinin birçoğu kitap ve video kaydı olarak elimizde mevcut. Bu eserlere ulaştığınızda hayatınızın loş kalan yerleri aydınlanacaktır. Doğan Cüceloğlu, 11 kardeşti ve ailesi çok genişti. Aile içinde herkes bir müzik aleti çalardı. Doğan amcam kimseye tavsiyelerde bulunmuyordu. Amcam, kişiler arasında yaşanan iletişim hataları üzerinde duruyordu eserlerinde ve hayatında.”
Programın son konuşmacısı Sosyolog-Yazar Polat Doğru, “Bu programa katılmaktan büyük bir gurur duyuyorum” dedi. Doğan Cüceloğlu ile Eylül 2001 yılında tanıştığını anlatan Doğru, konuşmasını şöyle tamamladı: “Doğan Hocamla 20 yıl boyunca dolu dolu zaman geçirdim. O nedenle bu ülkenin çok şanslı çocuklarından birisiyim. 20 yıl boyunca çok iyi bir şahsiyetle arkadaşlık ettim. Bilimsel yönden gördüğüm en muazzam insanlardan biriydi. Hoca çok bilgili olmasına rağmen çok mütevazıydı. Müthiş çalışkan bir insandı. Küresel salgın dolayısıyla son bir buçuk yıl boyunca Doğan Cüceloğlu ile görüşemedik. Çok özleyeceğim birini kaybettim. Doğan Hocamla çok fazla yolculuk ettik. Bu nedenle çok önemli bir yol arkadaşımı da kaybettim. Sadece hocam değildi Doğan Cüceloğlu, aynı zamanda bir dostumu kaybettim.”
2024 İdari Personel Memnuniyet Anketi Değerlendirme Toplantısı Yapıldı
“Öğrenci Toplulukları Eğitim ve Bilgilendirme Toplantısı” Yapıldı
“Ahıska Türklerinin Sürgünü Anma Programı” Gerçekleştirildi
Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal TEKNOFEST 2024’te Ödül Alan Takımlarımızla Bir Araya Geldi
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.